Aromatiske plommer

Foto og oppskrifter Chris Court/ Taverne Agency

Det er bare å glede seg! Snart er det sesong for saftige plommer i toner av gult, rødt og blått. Se våre beste tips til hva du kan lage av deilige norske plommer.

Clafoutis med plommer

Til 6 personer

En 2 liters ildfast form

smør til å smøre formen


75 g melis + ekstra til melisdryss 

400 g teagan blå plommer, uten stein og delt i to

50 g hvetemel

1 ts vaniljeekstrakt

2,5 dl kremfløte

3 frittgående egg.


Forvarm ovnen til 180 grader.

Smør den ildfaste formen med smør og dryss med sukker. Legg i plommene med snittsiden opp. Ha mel med sukker, vanilje og fløte i en stor bolle og bland godt. Visp inn eggene til du får en jevn blanding og hell den over plommene.

Sett clafoutisen i ovnen og stek i 35–40 minutter eller til den er gyllen.

Serveres lun med vaniljeis til.


Ingefærscones med plommekompott

10 stk.

300 g selvhevende mel, siktet*

2 ss melis

55 g hakket glace ingefær

1,6 dl skummet kulturmelk + litt ekstra til pensling

1,6 dl kremfløte

melis og crème fraïche til servering.

Til plommekompotten:

700 g godt modne blodplommer (eller tilsett litt ekstra sukker hvis ikke veldig modne), uten stein og delt i fire

75 g melis

1 ss sitronsaft.

Forvarm ovnen til 200 grader.

Lag kompotten først: Ha plommene i en tykkbunnet kjele sammen med sukker og sitronsaft. Sett kjelen på middels varme og kok plommene i 6–8 minutter til de er myke. Ta av platen og sett til side for å la det avkjøle seg helt.

Kle et stekebrett med bakepapir.

Ha mel, sukker og ingefær i en bolle og bland godt. Lag et hull i midten og hell i skummet kulturmelk og fløte.

Skjær melet med en kniv for å blande inn melken og fløten til det blander seg. Hell det så ut på en melet arbeidsflate og bland deigen lett sammen. Pass på å jobbe så lite som mulig med deigen slik at den holder seg lett.

Kjevle den ut til en tykkelse på 2 cm. Del opp deigen i 10 scones med en 6 cm rund kutter (kan bruke et glass). Legg sconesene på et stekebrett og pensle med den ekstra skummede kulturmelken.

Sett stekebrettet i ovnen og stek i 18–20 minutter eller til det er stekt når det er testet med et kakespyd som skal komme rent ut. Da er sconesene ferdige.

Dryss sconesene med melis og server sconesene med crème fraïche og plommekompotten.


*Selvhevende mel

Selvhevende mel er ikke vanlig i norske butikker, så her er en oppskrift på hvordan du kan lage det selv. Dette er nok til kaken og litt til.

4 dl hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts salt

1/2 ts natron.