Bli grønnere!

Foto: Lars Petter Pettersen, Oppskrifter: Fra Grønnsakskokeboka av Tom Victor Gausdal og Stian Floer

Her er to enkle tips fra Stian og Tom Victor for å spise mer grønnsaker:

Bestem deg for en eller flere rene vegetariske dager. Slik tvinger du deg selv til å lage grønnsaksmiddager og til å finne og prøve ut ulike retter. Start med grønnsakssuppe, omelett eller en fyldig middagssalat eller en vegetarisk pasta.

Det norske konseptet med middagstallerken gjør det problematisk å spise grønnsaker. Det skal liksom være en hovedting i midten og noe mettende ved siden av, litt saus og noe grønt. Dette konseptet gjør det vanskelig å være kreativ med grønnsakene – hvis alt skal passe sammen. Tenk heller mer slik de gjør rundt Middelhavet: Del opp middagen i flere mindre retter og server grønnsaksrettene for seg selv. Det blir ikke nødvendigvis mer jobb, og man står friere til å lage morsomme og smaksrike grønnsaksretter som alle kan like. Brokkolisalat med mandler

I denne oppskriften skal du kun bruke toppene av brokkolien – de er ideelle for en lett, lun salat som denne. Det betyr selvsagt ikke at du skal kaste stilken! Den smaker kjempegodt, og er enda mer anvendelig enn blomstene. Ta vare på stilken til senere, eller kombiner denne retten med en rett hvor du bruker stilken, som sotet brokkoli.

Skjær av det mørkegrønne partiet på brokkolien med en skarp kniv eller saks. Ha olivenolje i en kasserolle med hvitløk og sjalottløk, og varm opp før du har i brokkoliblomstene. La alt stå på middels varme til brokkolien har fått den dype grønne fargen og har sunket litt sammen. Smak til med mandelolje, sitronsaft, persille, salt og pepper.

2 brokkoli
1 ss olivenolje
1 stor sjalottløk, finhakket
1 hvitløkfedd, knust
2 ss mandelolje
litt sitronsaft
1 kvast bladpersille
salt og pepper
100 g ristede mandler

Anrett brokkoliblandingen på tallerkener, dryss over mandlene og server. Variasjon: Mandlene kan byttes ut med andre nøtter eller frø, eller krutonger. Poenget er å ha noe sprøtt som kontrast til resten av salaten.

Ravioli med gresskar og ricotta

Ravioli med gresskar og ricotta er en gjenganger på gode italienske restauranter verden over. Det litt spesielle med oppskriften vår er at vi baker ricottaen først, det gir en karamellisert smak som passer supergodt med gresskaret. Ravolien i seg selv er mindre vanskelig å lage enn du tror, og med litt urtesmør og sauterte grønnsaker oppå får du gode kontraster i smak og konsistens.

Gresskarfyll

Del opp gresskaret i grove biter og ha det i en ildfast form med løk og hvitløk. Legg ricottaen i midten. Bak alt sammen i ovnen på 170 °C i 40 minutter til både ost og gresskar blir mykt og lett karamellisert. Avkjøl, dra skallet av gresskaret og mos alt sammen med en gaffel. Smak til blandingen med sitron, salt og pepper.

1 butternutgresskar
500 g ricotta
4 hvitløkfedd
1 grovhakket sjalottløk
saften av 1 sitron
2 ss smør
salt og pepper
200 g neper eller andre smågrønnsaker
4 stilker estragon
2 hvitløkfedd
2 ss brunet smør
en god neve revet parmesan
500 g pastadeig

Rist de små nepene eller andre grønnsakene i nøttesmør med estragon og et finhakket hvitløkfedd i noen minutter, de skal være nesten rå. Får du ikke tak i små neper, kan du bruke store og kutte dem opp i mindre biter.

Ravioli

Kjevle ut pastadeigen med pastamaskin innstilt på 3 (av 10) – eller den tjukkelsen du ønsker deg, da innstillingene kan variere litt fra maskin til maskin. Form fyllet med en skje og fordel små topper av fyll utover den ene halvdelen av pastaplata med ca. 2 centimeters mellomrom. Pensle med egg rundt fyllet. Legg den andre halvdelen med pasta over og press forsiktig ned i kantene og mellom de små haugene av fyll. Prøv å klemme ut alt av luftbobler i pastaputene. Bruk så en utstikker eller et glass til å stikke ut ravioliene. Legg ravioliene på et brett med bakepapir fram til du skal koke dem. Dryss gjerne litt tipo 00 mel rundt dem for å hindre at putene kleber seg sammen.

Kok ravioliene i lettsaltet vann i 3–4 minutter og ha dem over i et dørslag. Vend dem forsiktig i de smørbakte grønnsakene til slutt, og riv over rikelig med parmesan før servering. Det kan også være godt med ristede gresskarkjerner.

LivsstilAina Hagen