Dermed pasta
Foto og oppskrifter: Chris Court
Så enkelt, så godt, kjapt å lage og med uendelig mange variasjonsmuligheter. Vi gir deg en smakebit av to av våre 14 nydelige pastaretter i InteriørMagasinet som er i salg nå. La deg friste …
Det letteste når man skal lage pasta er å ha en pastamaskin. Man kan selvsagt kjevle, men det er vanskelig å få det tynt nok. Pastadeig som skal kjøres gjennom pastamaskin, bør lages på hvetemel. Da snakker vi om pastatyper som linguine, tagliatelle, ravioli, spaghetti, farfalle ... det vil si deiger som skal kjevles veldig tynne før de formes.
Du bør bruke et godt italiensk Tipo “00” mel, fordi det enklere tar opp fuktighet, og fordi det inneholder mer gluten som gjør det lettere å få riktig smidig konsistens på deigen. I denne type deig bruker du kun egg som eneste væske.
Hjemmelaget pasta
Ingredienser til én middagsporsjon pasta:
100 g tipo “00” mel
1 egg
En liten klype salt
Sikt melet i en liten haug på bordet, eller i en bolle, og lag en grop i midten der du kan knekke egget. Med en gaffel begynner du å dra inn og gni inn melet fra sidene og inn i egget. Pass på så egget ikke renner ut av melhaugen og utover på bordet.
Det kan hende du trenger litt mer eller mindre mel. Det kommer an på hvor stort egget er.
Integrer så mye mel du klarer i egget, til du har en deig du kan kna lenge uten at den smuldrer seg opp eller klistrer seg fast i hendene dine.
Så må det knas – minst 10 minutter for hånd, og da kan du få ut alle dagens frustrasjoner! Dra godt i deigen, brett og klem sammen igjen, og la glutenet i melet få en sjanse til å gjøre jobben sin.
La så deigen hvile i 30 minutter på benken i en plastpose slik at den ikke tørker ut. Da blir deigen perfekt smidig og myk å jobbe med.
Den ferdig hvilte deigen skal så gjennom pastamaskinen. Begynn på trinn 1, og avanser ett trinn for hver runde deigen går igjennom maskinen. Du trenger ikke gå helt opp til øverste trinn. Det viktigste er å følge med på hvor tynn deigen din er blitt. Den trenger ikke være gjennomsiktig … trinn 7 er vanligvis perfekt tynn.
Så lager du ønskede pastaformer, for eksempel tagliatelle. Alle fornuftige pastamaskiner har mulighet for å hjelpe deg med. Det er lurt å drysse litt mel på det ferdige resultatet, så det ikke kleber seg sammen. Fersk tagliatelle trenger bare 2–3 minutter i godt saltet fosskokende vann før den er ferdig. Skal du ikke spise den med en gang? La den tørke på benken, og så oppbevares et par dager i kjøleskapet.
Buon appetito!
Gnocchi med grønnkål, fennikel og røkt mandelpesto
Til 4 personer:
60 ml olivenolje
1 mellomstor fennikel, finhakket
flaket havsalt
kvernet svart pepper
100 g grønnkålblader, finhakket
10 g finrevet parmesan + ekstra til serveringen
1 ss bladpersille, finhakket
40 g røkte mandler
450 g spinatgnocchi (evt vanlig gnocchi).
Plasser en stor stekepanne i jern over høy varme. Varm opp oljen, tilsett fennikel og sauter i noen minutter, rør av og til.
Rør inn salt og pepper og stek i et minutt til fennikelen er myk. Ta av varmen og sett til side.
Legg et dørslag i vasken og legg i den hakkede grønnkålen. Hell over kokende vann og sett til side til den er svakt avkjølt.
Press ut det siste vannet av grønnkålen og ha den over i en food processor. Tilsett fennikel, parmesan, persille, mandler og resten av olje i grønnkålen og kjør til alt er finhakket.
Kok gnocchi i rikelig med kokende saltvann til al dente. Ha den over i et dørslag, men hold igjen 250 ml av kokevannet.
Ha pastaen tilbake i pannen og rør inn pestoen sammen med kokevannet. Fordel på fire dype tallerkener, kvern over svart pepper og dryss på parmesan. Server med det samme med ekstra parmesan ved siden av for de som vil ha mer.