HAGETERAPI
Foto: Filippa Tredal Tekst: Mai Eckhoff Morseth Styling: Tone Kroken
Når livet er utfordrende, finner Birthe og Kåre frem arbeidshanskene og går løs på nye prosjekter. Det har definitivt gitt resultater!
En kort kjøretur fra Bergen sentrum ligger en eiendom utenom det vanlige. Det som en gang var et beskjedent trehus er i dag forvandlet til et stramt murpalass, omkranset av bølgende åkrer, frodig naturtomt og en spektakulær uteplass som tar tankene til sydligere strøk. Platting i nivåer markerer de ulike sonene i hagen. Innbydende lounge-møbler hviler på betongsirkler, lekent innbundet av brede bord i vedlikeholdsfri trekompositt. Midt i et gedigent spisebord står et ruvende oliventre, som du må gå tett inntil for å forstå at ikke er ekte – vi befinner oss tross alt i Bergen.
At familien Kildal endte opp akkurat her, skyldtes, i hvert fall til en viss grad, tilfeldigheter. Det opprinnelige trehuset fra 1952 impulskjøpte Birthe på en tur til Bergen mens familien bodde i Nord-Norge. Selv om de hadde det godt i nord, så familien for seg at det ble enklere for ungdommene å ta utdannelse i en storby. Tanken var at det gamle huset skulle være en midlertidig bolig mens de bygget seg et større hus ved havet. Men de fant fort ut at de trivdes på den store tomten, og den tilfeldig innkjøpte eiendommen endte som familiens store prosjekt. Det arkitekttegnede nybygget ble skrinlagt, og en massiv renovering påbegynt.
Med huset ferdig sto uterommet for tur. Eiendommen er på rundt fem mål, der mye fremdeles er naturtomt. Birthe og Kåre har selv stått for det meste av det formidable arbeidet som er gjort her, og det har gått med utallige arbeidstimer. Prosessen har tatt mange år, og de har ikke tall på hvor mange lass med leca, pukk og jord de har båret, eller hvor mange timer de har brukt på å mure, snekre og støpe. For det driftige ekteparet har hagen vært et verdifullt felles prosjekt, som dessuten har hjulpet dem gjennom en tid med store bekymringer. På sin Instagram-konto har Birthe lenge vært åpen om at deres kjære datter lever med alvorlig sykdom.
– Hagen ble vår terapi da hun ble syk. I stedet for å bruke tid hos psykolog har vi jobbet oss igjennom alle faser. Det har lært oss utrolig mye, både om uterom og om hvor mye man faktisk kan få til, om man bare våger å prøve, forklarer Birthe. Når ferieturer har blitt en umulighet, har det dessuten vært en ekstra motivasjon for dem å skape sydenstemning og feriefølelse i egen hage.