Helt naturlig

Foto: Anette Nordstrøm Tekst: Mai Eckhoff Morseth Styling: Nina Myhre og Kathrine Borge 


På toppen av Kvitfjell har Kathrine og familien fått oppført drømmehytta i 300 år gammelt laftet tømmer. Inne som ute er det naturen som spiller hovedrollen.



Med to unntak er alt i hytta i naturmaterialer. Tre, kalkstein, lin, bomull, ull, sisal og stein går igjen i alle rom. Til og med treningsrommet (jada, hytta har sitt eget) har apparater i treverk og skinn. Slik ville Kathrine ha det, og så får det heller være at de levende flatene krever litt ekstra.

– Noe trenger litt ekstra kjærlighet, innrømmer Kathrine, men tilbake får man ekthet og en helt annen varme enn syntetiske materialer kan tilby.

Laftehytta øverst på Kvitfjell fortoner seg som det ultimate svar på den norske hyttedrømmen. Med skibakken som nærmeste nabo, over 400 kvadratmeter å boltre seg på og fasiliteter som ikke står tilbake for det mest fasjonable høyfjellshotell, har hytteferien de beste forutsetninger for suksess. 

Kathrine og familien har hatt hytte i området siden 2015, og er godt kjent i vinterparadiset. Med familie fra Gudbrandsdalen var det aldri noen tvil om at det var her de ville tilbringe feriene. Da drømmetomten med panoramautsikt øverst på Kvitfjell vest ble lagt ut for salg i 2017, ville tilfeldighetene at Kathrine og mannen traff megleren på afterski. Så gikk det fort:

– Vi kastet oss over den, og signerte avtalen på en serviett, ler Kathrine, og forklarer:

– Det var en unik mulighet. Beliggenheten er uten sidestykke. Det er få tomter her, så hytta ligger veldig usjenert, med den fineste utsikten du kan tenke deg. Mot sør ser vi rett mot Varden og Storfjellet, platået som skiller Skeikampen og Kvitfjell. Mot vest ser vi inn i Jotunheimen, og mot nordvest ser vi Kvitfjelltoppen, som består av hvit stein som glinser oransje i solnedgangen.

Lite ble overlatt til tilfeldighetene da tomtekjøpet var et faktum. Valget falt på en laftehytte i Trend-serien fra Østlaft, utviklet i samarbeid med LOGG arkitekter.

– Hyttemodellen har et stramt, men samtidig tradisjonelt uttrykk. Dessuten benyttes bare norsk tømmer. Trærne er mellom to og tre hundre år gamle. Vi var på besøk i Østlafts produksjonslokaler på Rudshøgda og så de helt enorme tømmerstokkene fra Telemark bli lastet inn. Det var så fascinerende. De fleste laftehytter bygges med latvisk tømmer, som ofte bare er rundt 30 år gammelt. Vi synes vi har fått noe helt spesielt, sier Kathrine.

Avgjørende for tomtevalget var også familiens ønske om en hytte der bilen får stå. De parkerer i garasjen når de kommer, og trenger den ikke igjen før det er tid for hjemreise.

Se hele hytta i siste utgave som er i salg nå