Hjemmelaget fylt pasta
Foto: Linda Pugliese Tekst og oppskrifter: Taverne Agency
Ingenting er bedre på en kald vinterdag.
Pastadeig
Perfekt pastadeig sterk nok til å tåle en tung ragu og til å holde på hvilket som helst fyll.
Til 1 person
2,5 dl hvetemel + 1 ss hvetemel til utbaking
1 egg
1 ss olivenolje
1 ss vann.
Ha alle ingrediensene i en foodprocessor, puls for å starte, og kjør til deigen samler seg.
Hell ut på melet treflate, form deigen til en ball og elt lett for hånd i et minutt til eller mer.
Pakk inn i plastfolie og la den hvile i minst 20 minutter.
Tips:
Salt alltid pastavannet til det smaker som sjøvann. Det er spesielt viktig når man koker fersk pasta.
Dekk til deigen når du ikke jobber med den slik at den ikke tørker ut.
Når du kjevler ut med pastamaskin, start med å flate ut deigen for hånd eller med en kjevle den er ca 2,5 cm tykk. Start med den tykkeste innstillingen og jobb deg gradvis ned til tynnere innstillinger. Brett deigen og rull om nødvendig for å få en jevn form. Den ekstra eltingen gjør deigen sterkere og mer silkeaktig.
Når du først er i gang, lag gjerne mer og putt i fryseren til overraskelsesgjester. Frys pastaen på et brett dekket med bakepapir, og ha den over i en ziplock-pose for lengre oppbevaring. Kok i 10–12 minutter, og den blir like god som den dagen du lagde den.
Ikke kast pastaavskjæret du får igjen etter at du har formet deigen – her har du maltagliati. Frys det på et brett eller la det tørke, pakk det i en ziplock-pose, putt det i fryseren og bruk det i sauser og supper.