Innsikt med utsikt
Foto: Ole Walter Jacobsen, Tekst: Cecilie Larvåg
Arkitekt: Lund Hagem Interiørarkitekt: Scenario Interiørarkitekter
18. juni åpnet endelig Deichman Bjørvika dørene for publikum, nesten to måneder på
corona-overtid, elleve år etter at juryen kunngjorde vinneren av arkitektkonkurransen og
2330 dager siden første spadetak en overskyet januardag i 2014.
Deichman Bjørvika har åpnet på den folkekjære adressen Anne-Cath. Vestlys plass 1, med Oslos to mest omtalte signalbygg i nyere tid – Operaen og Munchmuseet – som nærmeste naboer i dette kulturelle bylandskapet.
Og nettopp Operaen spilte en viktig rolle da arkitektkonkurransen om byens nye hovedbibliotek ble utlyst. Et viktig premiss ble formidlet til de 20 arkitektkontorene som kjempet om det ærefulle oppdraget: Ikke engang tenk på å presentere noe som slår i hjel Operaen! I mars 2009 kunne juryen erklære forslaget “Diagonale” fra norske Lund Hagem Arkitekter, i samarbeid med Atelier Oslo, for vinner av konkurransen.
Karakteristisk for arkitekturen var de tre hovedinngangene, de tre sorte kjernene som til sammen skulle romme 60 ulike kjernerom, de tre diagonale lysåpningene, de store, åpne arealene og glassfasaden med de gjennomskinnelige panelene. Alle plan i bygget har ulik geometri og ulike lyssjaktåpninger. Takhøyden varierer fra 2,7 til 20 meter.
ALLSIDIG BRUKSHUS
Det var et ønske om at hver etasje skulle få sin egen atmosfære, tilpasset ulike funksjoner og muligheter, og at ingen rom skulle være like. For mens et tradisjonelt bibliotek har vært et sted å låne bøker, frister Deichman Bjørvika med at det like gjerne kan være et sted å spille inn en podcast eller sy sin første kleskolleksjon. Boken har fremdeles en viktig rolle – noe som fremheves ved at tusener på tusener av bøker er hentet frem fra glemselen i lukkede magasiner og nå finnes tilgjengelig i frittstående bokhyller, men Deichman Bjørvika byr på opplevelser, teknologi og kunnskap i alle former. Her lever musikk, instrumenter, film, tegneserier, verksteder, lydrom, barneaktiviteter, scener, klasserom og studieplasser side om side med litteraturen.