Julebrunsj
Inviter til julebrunsj med lave skuldre. Velg retter som kan gjøres ferdig på forhånd. Da kan alle kose seg sammen - også vertskapet.
Gravet laks med einer og dill
1 kg laksefilet
1 dl sukker
½ dl salt
1 ½ ss hel hvit pepper
2 ss einer
1 stor bunt fersk dill.
Skjær bort fettet på laksen og fjern beina med en tang. Mal pepper og einer grovt i en morter. Bland med sukker og salt. Hakk dillen.
Legg laksen på et brett, dryss krydderne på toppen og tilsett til slutt dill. La hvile i romtemperatur i en time. Oppbevar deretter i kjøleskapet i 48 timer, snu laksen et par ganger for å herde den jevnt.
Skjær laksen i tynne skiver med en lang kniv og server på et fat med sennepssaus ved siden av.
Sennepssaus
8 personer
4 ss sterk sennep
2 ss sukker
1 ss vineddik
salt og pepper
3 dl olje, helst mais- eller solsikkeolje
1 dl finhakket dill.
Bland sennep, sukker, vineddik og litt salt og pepper sammen i en bolle med en visp eller stavmikser. Tilsett oljen, litt etter litt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk, kremaktig saus. Bland til slutt i finhakket dill.
Kremet sild med gressløk
6–8 porsjoner
850 g spekesild
2 sjalottløk
2 dl crème fraîche
saft fra ½ sitron
1 dl løyrom (rogn)
salt og pepper
1 dl finhakket gressløk.
Skjær sildefiletene i skrå biter. Skrell og hakk sjalottløken. Bland sjalottløken med crème fraîche og tilsett salt og pepper etter smak. Vend forsiktig inn sild, løyrom og gressløk. Ha i en glasskrukke og avkjøl i minst et par timer.
Svensk knekkebrød med dillfrø
2 dl melk
15 g fersk gjær
½ ss honning
2 dl rugmel
1 dl hvetemel
2 ts flaket havsalt
1 ss dillfrø.
Varm opp melken til 37 grader. Smuldre gjæren i en bolle og bland med melk, honning, mel og salt. Elt til du har en jevn deig og la den hvile i bollen under et rent kjøkkenhåndkle.
Kjevle ut deigen på en melet overflate (gjerne med en lefse-kjevle). Dryss over dillfrø og salt og rull toppingen forsiktig inn i deigen.
Stikk ut den formen du ønsker med en kakeutstikker og legg dem over på et stekebrett kledd med bakepapir. La stå i 10 minutter under et rent kjøkkenhåndkle, og stek deretter i ovnen i 8–10 minutter.