Kuratererte kontraster

Foto: Birgit Fauske Tekst: Thea Østerberg

Interiørarkitekt: Sol Naghibian Nielsen - L’appartement  Styling: Milla Studio/Kaba Universe

Bak Frognerparken i Oslo forenes naturmaterialer og myke fargetoner med industrielle flater i mikrosement, glass, metall. Resultatet er et eklektisk og vågalt interiør. 


I hjertet av Oslo bak Frognerparken ligger en klassisk bygård fra 1928. I 2021 ble Sol Naghibian Nielsen fra interiørdesignstudioet L’appartement kontaktet for å tegne interiøret for to naboleiligheter i femte etasje, som begge hadde fått tillatelse til å bygge ut enhetene sine til loftet. 

Eieren i leiligheten vi viser her var mye på jobbreise og ga Nielsen total kreativ frihet. Hun fikk tilliten til å gjøre det samme i hans leilighet som i naboens. Resultatet ble at hovedelementene og materialene går igjen i begge. Likevel gjorde interiørdesigneren individuelle tilpasninger til den 30 år gamle eierens eklektiske smak og forkjærlighet for kunst.  

Et viktig poeng for Sol Nielsen og L’appartement er at et hjem ikke skal dekoreres, men kurateres. De arbeider konseptuelt og vågalt, og liker å utfordre seg selv på materialbruk. Følgelig har Nielsen fått naturmaterialer og jordfarger til å gå opp i en høyere enhet med industrielle elementer i glass og metall. Dette prosjektet eksponerer en klar overordnet tanke og rød tråd, samtidig som vi ser hvordan myke overflater og avrundede kanter kan åpne opp rom med skråtak og mange rette vinkler. 

Den om lag 150 kvm store leiligheten går over to etasjer med bad, hybeldel og soverom i første etasje. I andre etasje finner vi kjøkken, stue og spisestue. Skråtak er alltid en utfordring, og påkaller gjerne litt ekstra kreativitet og skreddersydde løsninger for å utnytte plassen maksimalt. Arkitektkontoret A-Tract tegnet utgangspunktet og romdelingen i leiligheten, mens L’appartement tegnet alt av interiør.

– Jeg hadde en umiddelbar dragning mot å lage noe i stilen til et røft New York-loft, en stil som kjennetegnes av god takhøyde og eksponerte konstruksjoner. For å skape gode rom må man naturligvis først tenke på forutsetningene som ligger til grunn, og i den nye overetasjen lå forholdene til rette for å følge den amerikanske loftsdrømmen. Et av de første valgene for å få grep om den industrielle stilen var å gjennomgående legge mikrosementgulv. Dette så jeg for meg at jeg ville få blankt nei på. Nordmenn tenker gjerne at det eneste man kan ha på gulvet er parkett. Derfor var det ekstra gøy at jeg fikk gehør for ideen. Det industrielle gulvet la føringer for interiør og materialitet i resten av leiligheten, forteller Nielsen.