Powerfood
Tekst og foto: Chris Court/Taverne Agency
Deilige, friske retter med vårens urter og grønnsaker inspirert av Midtøsten. Get the power!
Salat med quinoa, hvite reddiker, syltet løk og krem av fersk geitost
Til 4 personer
110 g rød quinoa
250 ml vann
1 ss olivenolje
nykvernet sort pepper
150 g rødbeteblader, du kan også bruke babyspinatblader
80 g gresskarfrø
300 g hvite reddiker, delt i to, du kan også bruke vanlige reddiker
150 g geitost
Til syltet løk:
190 ml eplecidereddik
90 g honning
1 ss rips
1 ts Maldonsalt
2 små rødløk.
Lag først den syltede løken.
Skjær løken i tynne skiver. Ha vineddik, honning, rips og salt i en liten kjele. Sett kjelen på middels varme og kok opp og la det koke i 2 minutter under omrøring eller til honningen har løst seg opp. Tilsett løken og ta av varmen. Sett til side i 15 minutter.
Ha vannet i en middels stor kjele og tilsett quinoaen. Sett kjelen over høy varme og kok opp.
Senk varmen og dekk kjelen med lokk. La småkoke i 10 minutter og ta av lokket. Sett til side til den er helt avkjølt.
Mål opp 60 ml av syltevæsken til løken og ha den over i en stor bolle. Rør inn olje og sort pepper. Tilsett quinoa, rødbeteblader og gresskarkjerner. Bland salaten godt sammen.
Fordel salaten og reddiken mellom tallerkener.
Server med syltet løk og most, fersk geitost, gjerne norske Haukeli, ved siden av.
Salat med linser, kylling & grønnkål
Til 4–6 personer
2 stilker kjørvel
1 fedd hvitløk, i tynne skiver
3 skiver sitron
6 sorte pepperkorn
1 liter kyllingkraft
4 x 160 g kyllingbrystfileter
150 g lilla grønnkål
2 røde endiver
2 hvite endiver
2 grønne pærer
1 boks på 400g med linser, skyllet og godt avrent
kjørvel til servering.
Til yoghurt- og sennepsdressingen:
140 g gresk yoghurt
80 ml sitronsaft
2 ss hvit balsamicoeddik
2 ss sterk engelsk sennep
havsalt
nykvernet sort pepper.
Ha kjørvel, hvitløk, sitron, pepperkorn og kraft i en middels kjele. Sett kjelen på middels varme og kok opp. Tilsett kyllingbrystene og senk varmen. Posjer kyllingen i 6 minutter. Dekk kjelen med et tettsittende lokk og ta av varmen. Sett til side i 10 minutter.
Ha yoghurt i en bolle og rør inn sitronsaft, eddik og sennep. Tilsett salt og pepper etter smak og visp til det er godt blandet. Sett til side.
Ta ut kyllingbrystene fra væsken og la dem avkjøles helt. Riv opp kyllingen med 2 gafler i tynne strimler og legg den i en stor bolle. Fjern stilkene fra grønnkålen og riv bladene i små biter. Ta av bladene på endivene og skjær dem i tynne skiver. Gjør det samme med pærene.
Ha grønnkål, endiver, pæreskiver og linser sammen med kyllingen og bland alt godt. Fordel salaten på tallerkener og drypp over dressingen. Topp til slutt med kjørvel og server.
Rispapirruller med kylling og chilidressing
til 8 stk.
65 g brun ris
250 ml vann
8 x 22 cm rispapir-sirkler
3 libanesiske agurker
160 g kokt kylling, strimlet i tynne strimler
håndfull korianderblader
håndfull thailandske basilikumblader
mikrobasilikumblader til servering.
Skjær chilien i to på langs og fjern frøene. Finhakk chilien og sett til side. Bland fiskesaus, eddik, brunt sukker, vann og hvitløk i en liten kjele. Sett kjelen på lav varme og rør til sukkeret har løst seg opp. Hev varmen til høy og kok opp. Kok i 8–10 minutter eller til væsken er redusert og blir klissete. Tilsett chili og limesaft og rør godt. Sett til side til den er helt avkjølt.
Skjær agurkene i tynne skiver på langs.
Fyll en stor bolle med varmt vann. Bløtlegg en runde rispapir i 10 sekunder i vannet.
Legg runden på en ren arbeidsflate og la den trekke til seg fuktigheten i ytterligere 5–10 sekunder. Ta 5 agurkskiver og legg dem, litt overlappende, midt i risrundingen. Ha 2 ss ris på den ene enden av agurken. Legg 1 1/2 ss strimlet kylling, 2 korianderblader og 2 thailandske basilikumblader på toppen av risen. Brett inn begge ender av rispapiret, og rull deretter sammen mens du passer på å få inn fyllet mens du ruller. Gjenta med de resterende rissirklene.
Serveres med chilidressingen og mikrobasilikum.