Pærer til begjær

Foto og oppskrifter: Chris Court

Nå er det sesong for pærer! Myke og saftige med en aromatisk smak. Rett og slett helt uimotståelige. Her et knippe oppskrifter på gamle klassikere med en ny twist.

IM0421-side99.jpg

Pære er en av de eldste fruktene og skal ha blitt dyrket allerede 3000 år f.Kr. Her i landet har frukten vært kjent siden middelalderen og finnes i mange forskjellige varianter. De fleste pærene som selges i Norge er imidlertid importert. Pærer krever et varmere og tørrere klima, og derfor er produksjonen her liten. 

De fleste pærene er grønne i skallet, men det finnes også røde, brune og gulgrønne. Fruktkjøttet er hvitt og hardt før pæren er moden, mens en moden pære er myk og saftig med en aromatisk smak. Den smaker selvfølgelig best moden og kan enkelt ettermodnes i romtemperatur.   


OPP-NED PÆREKAKE MED SJOKOLADE OG HASSELNØTTER

IM0421-side97.jpg

Til 8 pers.

60 g brunt sukker
550 g pærer, gjerne Corella, delt i to
250 g usaltet smør, terninger
250 ml mandelmelk
2 egg 
160 g crème fraîche
225 g hvetemel
25 g kakao 
1 1/2 ts natron
330 g sukker
100 g hakkede hasselnøtter
pisket krem til servering.

Bruk en rund springform på 22 cm diameter.

Forvarm ovnen til 160 grader.

Kle kakeformen med bakepapir, la det være et 2 cm overheng øverst og sett til side.

Fordel halvparten av det brune sukkeret på en tallerken og dypp pærene med skjæresiden ned i sukkeret.

Sett over en panne i støpejern på høy varme. Stek pærene med skjæresiden ned til de er gyllenbrune og karamelliserte, ca. 5–6 minutter. Legg så pærene over i formen med skjæresiden ned. 

Smelt 25 g av smøret i stekepannen og rør inn resten av sukkeret. Fortsett å røre til det begynner å tykne. Hell blandingen over pærene.