Hjemmelagde julekarameller med en tvist

Foto: Taverne Agency

Ingen jul uten hjemmelagde julegodter! Karameller er en gammel klassiker som er farlig god med sin karakteristisk seige konsistens. Her får du et knippe oppskrifter med ny vri med krydder, nøtter og frukt. Og når du først er i gang: Lag litt ekstra – kjempefin julegave!

Klassiske vaniljekarameller

310 ml kremfløte
550 g sukker
100 g usaltet smør, i terninger
2 ts vaniljeekstrakt
350 g lys sirup.

Kle en lett smurt firkantet form på 20x20 cm med bakepapir. Ha kremfløte, smør, sukker, sirup og vaniljeekstrakt i en stor kjele, sett platen på høy temperatur og kok opp mens du rører innimellom til sukkeret har løst seg opp og blandingen begynner å koke.

Reduser temperaturen til medium, ha i et sukkertermometer og la det koke videre uten å røre i omtrent 9–15 minutter eller til temperaturen når 124 grader. Ta av platen og la det avkjøle seg i 5 minutter.

Hell så forsiktig den varme karamellmassen over i formen og la den avkjøle seg i romtemperatur i 8 timer eller over natten til den er stivnet. Skjær opp karamellene og server.

LivsstilAina Hagen