Hvit gløgg med eplejuice 

Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad/Sisters Agency Tekst: Anja Blinkenberg


Hvit gløgg er en spesialitet i familien som vi har besøkt i artikkelen Nordisk jul. De serverer den med hele kanelstenger og appelsinskiver samt anisstjerner og deler oppskriften med deg.


500 g lys sirup

1 økologisk appelsin, saften og litt finrevet skall

1 økologisk sitron, saften + litt finrevet skall

3 kanelstenger

1 stjerneanis

0,5 ts knust kardemomme

20 g ingefær, skrelt og i tynne skiver

1 dl hvit portvin

3 dl kokende vann.


Til servering

1,50 liter hvitvin (2 flasker)

Slik gjør du:

Ha sirup, appelsin- og sitronsaft og skall, kanelstenger, stjerneanis, kardemomme, ingefær, hvit portvin og kokende vann i en rengjort og skåldet beholder med lokk. Rør godt om.

La det trekke i 1 dag. Ta opp stjerneanisen. La det trekke videre i 2–3 dager til. Sikt den hvite julegløggen og hell den over på en ren, sterilisert flaske.


Til servering – pr. glass

Hell 2 dl hvitvin pr. glass gløgg i en kjele og varm opp til den er like under kokepunktet. Tilsett den varme hvitvinen i et glass og rør 1/2 dl hvit gløggekstrakt i hvert glass.

Oppskriften gir ca. 1 liter hvit gløggekstrakt, som blandes med hvitvin. Til denne porsjonen brukte vi to flasker hvitvin. Både en lett søtvin og frisk hvitvin fungerer godt. Gløggsirupen smaker deilig og er en fin anledning til å bruke en av hvitvinene som bare står i skapet.

Til slutt, juster smaken etter det du liker. Avhengig av sødme eller friskhet kan vinen kreve litt mer eller mindre gløggsirup. 

Gløggen er holdbarhet i minimum 1 måned i glass, oppbevart i romtemperatur. Holdbarheten forlenges ved oppbevaring i kjøleskap eller ved å tilsette 1 dl hvit rom med portvinen. Dette gir også litt ekstra varme og smak.

Den kan serveres med kanelstang, en kvist rosmarin, stjerneanis eller friske tyttebær som garnityr som er vakre i glasset.

NYT!