Smak av sommer
Foto: Karl Olav Gjerde, Tekst: Kristine Zeiner-Henriksen, Oppskrifter: Anne Mæhlum og Kristine Zeiner-Henriksen
Duftende syriner og blomstrende tulipaner er selve startskuddet for tiden som vi alle lengter mot. Selv om vi kun står ved inngangen til sommeren, er det forbløffende mye i hagen og naturen som allerede er høsteklart og spiselig. Med utgangspunkt i noen av forsommerens spiselige vekster kan du sette sammen blomstrende retter til en bugnende buffet – eller servere dem hver for seg som en forrett, lunsjrett eller dessert.
Oppskriftene er beregnet til cirka 4 pers.
Syrinsaft
Vakre blomsterklaser av pastellfargede syriner er ikke bare en fryd for øye og nese. Man kan også enkelt smaksette vannet i karaffelen med syrinblomster eller lage en nydelig saft av dem.
1 liter syrinblomster uten stilker
2 økologiske sitroner i skiver
1,5 liter kokende vann
1,5 kg sukker.
Legg syrinblomstene og sitronskivene lagvis i rene glass. Hell over kokende vann. Legg på lokk og la stå kjølig i 1–3 dager. Sil av væsken og ha den i en kjele sammen med sukkeret. Klem ut all saften fra blomstene. Kok opp og la det boble til sukkeret har løst seg opp. Hell saften over på glassflasker og sett dem kjølig. Bland ut med vann til ønsket styrke. Server med syrinblomster i isbiter.
Grillet hosta med parmesan og ristede pinjekjerner
Stauden hosta krever verken stell eller sol for å gjøre entré i hagen år etter år. Men før den folder ut sitt vakre bladverk, så byr den villig på tykke, faste og spiselige skudd som kan tilberedes som asparges. Når skuddene etter hvert ruller seg ut til unge blader, fungerer de ypperlig til wraps.
Ca. 16 hostaskudd
olivenolje
1 håndfull revet parmesan
1 håndfull ristede pinjekjerner
salt og pepper
gjerdevikke til pynt.
Skjær de unge skuddene forsiktig av med en skarp kniv og gni dem inn med litt olje. Grill dem knapt møre på grillen eller i en grillpanne. Smak til med salt og pepper. Dryss parmesan og pinjekjerner over skuddene. Risle litt god olivenolje over det hele. Pynt til sist med blålilla blomster, grønne blader og krøllete slyngtråder fra skudd av gjerdevikke.
Palova med vaniljekrem, blåbær og blomster
Forglemmegei og fioler i skjønn forening – på en bunn av hvit marengs og fløyelsmyk vaniljekrem. Hva er vel mer sommerlig enn det?
Marengs:
4 stk. eggehviter
200 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts maisenna
1 ts hvitvinseddik
en klype salt.
Vaniljekrem:
4 stk. eggeplommer
40 g maisenna
1 vaniljestang
3 dl kremfløte
2 dl melk
100 g sukker
blåbær og spiselige blomster til pynt.
Forvarm ovnen til 160 grader varmluft.
Pisk eggehvitene og salt i kjøkkenmaskinen til skummet danner stive topper. Tilsett sukkeret gradvis og pisk marengsen til den er blank og luftig. Vend forsiktig inn siktet maisenna, vaniljesukker og hvitvinseddik.
Legg marengsen i en sirkel på cirka 22 cm i diameter på et brett med bakepapir. Lag gjerne en fordypning i midten.
Senk temperaturen til 100 grader og stek marengsen i ovnen i cirka 70 min.
Avkjøles på rist.
Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg frø og stang i melkeblandingen og kok forsiktig opp. Skru så av varmen.
Visp eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Hell den varme melken i en tynn stråle over eggeblandingen mens du visper godt. Når alt er blandet, heller du det tilbake i kjelen og varmer forsiktig opp mens du hele tiden rører rundt. Etter hvert vil det tykne. Skru av varmen rett før kokepunktet. Avkjøles. Fordel kremen utover marengsbunnen rett før servering. Pynt med blåbær, stemorsblomster og forglemmegei.